Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Λευκό & Αποχή: Όλη η αλήθεια. Γιατί την προωθεί το σύστημα, ποιούς πραγματικά ευνοεί;

Πώς η Αποχή το Λευκό και το Άκυρο στις Βουλευτικές εκλογές ανεβάζουν τα ποσοστά των κομμάτων; Πως το 30% του Εκλογικού Σώματος μετατρέπεται σε 53% στη Βουλή.
Είναι τυχαία ή Προμελετημένη η κατεύθυνση της κοινής γνώμης (από Πολιτικούς και ΜΜΕ) προς την επιλογή της αποχής;
Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η Λευκή ψήφος πλέον αθροίζεται και συν-προσμετρείται με τα Άκυρα. 

Άρα η Αποχή τα Λευκά και τα Άκυρα δεν λαμβάνονται υπόψιν, σαν να μην υπάρχουν! Τα ποσοστά των Κομμάτων προκύπτουν επί των ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ και όχι επί του ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. 

Ας αναλύσουμε κάποια παραδείγματα για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις των παραπάνω συμφωνά με τον εκλογικό νόμο (3434/2006). 

Ας υποθέσουμε ότι σύμφωνα με τη λογική αυτός που θα απείχε συνειδητά, θα έριχνε λευκό ή άκυρο είναι μία ψήφος που λογικά δεν θα πήγαινε ποτέ στα κόμματα εξουσίας. Αυτό λέει η λογική! Στις εκλογές του 2009 το πρώτο κόμμα είχε λάβει 3012373 ψήφους δηλ. με βάση τους εγγεγραμμένους το 30.34% του εκλογικού σώματος προσέξτε τώρα σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που όπως αναφέραμε η Αποχή τα Άκυρα και τα Λευκά δεν προσμετρούνται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος (αν και είναι συνειδητές επιλογές, ιδίως τα λευκά που σημαίνουν ότι δεν τους εκφράζει κανένα κόμμα) συνεπώς το ποσοστό υπολογίζεται επί των εγκύρων και ανεβαίνει στο 43.92% που είναι και το επίσημο ποσοστό του 1ου κόμματος των Βουλευτικών Εκλογών του 2009, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται στο Κοινοβούλιο (πάντα με τον Δημοκρατικό κατά τα άλλα εκλογικό Νόμο 3434/2006 ) σε 160 Βουλευτές δηλ σε ποσοστό 53% του Κοινοβουλίου (Πιν.1).




Ακόμη ένα παράδειγμα κοντά στα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Το πρώτο κόμμα λαμβάνει 2000000 ψήφους ήτοι 20.14% επί του εκλογικού σώματος.

Η Αποχή-Λευκά-Άκυρα πλησιάζει για πρώτη φορά το 40%. Εάν υποθέσουμε ότι η αποχή τα Λευκά και τα Άκυρα (για λόγους ευκολίας και κατανόησης) είναι 50% τότε με τον ισχύοντα Εκλογικό Νόμο το ποσοστό του πρώτου κόμματος από 20,14% μετατρέπεται σε 40.29% (Πιν2). 



Ουσιαστικά λοιπόν απέχοντας από την Εκλογική διαδικασία και ρίχνοντας Λευκό ή Άκυρο είναι σαν να
πριμοδοτούμε τα κόμματα ανεβάζοντας τα ποσοστά περισσότερο του πρώτου κόμματος λίγο λιγότερο του δεύτερου και ακολούθως των υπολοίπων.


tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις ΕΣΥ !!!

Σχολίασε στο Facebook

Subscribe Now: Rss Feed

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner